Pruimen

Wat is een pruim?  

De pruim is onderdeel van de Prunusfamilie. Van de geschiedenis van pruimen is niet veel bekend. Sommigen denken dat de vrucht ontstaan is uit een kruising tussen verschillende andere vruchten. Wel is ontdekt dat de Romeinen al volop genoten van zoetsappige pruimen en dat deze vrucht vroeger al veel werd gegeten in Europa. Tegenwoordig worden de verschillende rassen pruimen veel geteeld in China, Zuid-Afrika en verschillende Europese landen.

Pruimen kennen wij als echt zomerfruit. De aanwas vanuit Nederland duurt maar kort en voor je het weet is het seizoen alweer voorbij. Toch is dit het wachten waard want pruimen van eigen bodem zijn van goede kwaliteit en hebben een lekkere smaak.

Pruimenbomen doen het goed in een gematigd klimaat. Van de hete temperatuur kan de vrucht verbranden en gaat de smaak achteruit. De herkomst van pruimen is moeilijk te herleiden omdat er al zeer vroeg verschillende rassen bestonden. Rondom de Kaspische zee komt de soort in het wild voor.

Het pruimenseizoen in Nederland is kort. In de maanden augustus en september loop je de grootste kans om Hollandse pruimen tegen het lijf te lopen. De rest van het jaar komt de aanwas uit Frankrijk en Spanje en in de wintermaanden uit Chili en Zuid-Afrika.

 

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.