Abrikozen

Wat is een abrikoos? 

Abrikozen zijn kleine, ovale tot ronde vruchten met een gele of oranje kleur. De schil voelt fluweelzacht en donsachtig aan. De abrikoos is een steenvrucht. Abrikozen worden nog wel eens verward met perziken of nectarines, maar zijn een stuk kleiner en anders van kleur.

De abrikoos komt oorspronkelijk uit China en is al duizenden jaren oud. De botanische naam, Prunus armeniaca, doet vermoeden dat de abrikoos uit Armenië komt maar niks is dus minder waar. Maar de grootste abrikozenboomgaard vinden we wél in Armenië. De abrikoos groeit aan een struik of boom. Wanneer we de plant haar gang laten gaan, kan deze wel 10 meter hoog worden. Dit komt de productie niet ten goede, vandaar dat we zulke groottes nauwelijks aantreffen. De meeste bomen geven één keer in de drie jaar vruchten.

In Nederland worden abrikozen niet commercieel geteeld vanwege de geringe opbrengst. Abrikozen doen het goed in een warm, ietwat droog klimaat. De meeste abrikozen die bij ons in de winkels liggen komen daarom uit Griekenland, Italië en Spanje. De lekkerste, verse exemplaren vinden we in de zomermaanden.

 De abrikoos is een struik- of boomvormige plant die veel gekweekt wordt om zijn vruchten. De vrucht komt oorspronkelijk uit Hongarije. Tegenwoordig wordt de vrucht vooral geteeld in Italië en Spanje. Dit komt omdat ze daar en droog en warm klimaat hebben.

Dit fruit, dat door de Grieken vroeger de ‘gouden eieren van de zon’ werd genoemd, is rijk aan vitamine A, vitamine C, kalium, luteïne en zeaxanthine. 

Weetjes over de abrikoos

  • Abrikozen behoren tot de Rosaceae familie, net als appels, frambozen en aardbeien.
  • Waarschijnlijk bestaat de abrikoos in China al sinds 3000 voor Christus.

 

Keer terug naar het overzicht van de soorten groente en fruit van deze week.